Τρίτη 15 Ιουνίου 2021

Πρόγραμμα Ελληνογαλλικής Συνεργασίας: Μαθαίνοντας Ιστορία μέσα από την Τέχνη

Στο πλαίσιο του προγράμματος της Ελληνογαλλικής Συνεργασίας, φέτος, οι μαθητές και οι μαθήτριες του Στ2 των Ραλλείων Πειραματικών Δημοτικών Σχολείων, με την συνεργασία των εκπαιδευτικών Πληροφορικής Αγγγελικής Θεοδόση και Γαλλικών, Αναστασίας Κοράκη, υλοποίησαν πρόγραμμα για προσέγγισης της ιστορίας μέσα από την Τέχνη εστιάζοντας επ ευκαιρία των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση σε έργα του Delacroix με θέμα την Ελληνική και τη Γαλλική Επανάσταση.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες δουλεύοντας κατά το δύνατόν ομαδοσυνεργατικά υλοποίησαν παρουσιάσεις σχετικές με:

1. Τη Γαλλική Επανάσταση

2. Την Ελληνική Επανάσταση

3. Το ιστορικό γεγονός της Σφαγής της Χϊου

4. Τον ζωγράφο C, Deracroix.


Στο μάθημα της πληροφορικής, οι μαθητές, αναζήτησαν στο Διαδίκτυο ζωγραφικά έργα Φιλλελήνων, αλλά και Ελλήνων καλλιτεχνών με θέμα την Ελληνική Επανάσταση και τα μοιράστηκαν με τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές τους. 

https://padlet.com/atheodosi_sch/4lyxee2s9w7v3co7

Ακόμη μελέτησαν στην τάξη στον πίνακα Η Σφαγή της Χίου και δημιούργησαν δικά τους έργα δίνοντας μια δική τους διάσταση στον πίνακα.

Τέλος, μέσα από μια διαδραστική παρουσίαση οι μαθητές και οι μαθήτριες έμαθαν πως κατά την Α' Εθνοσυνέλευση ψηφίστηκε το πρώτο Σύνταγμα στον κόσμο που κατάργησε τη δουλεία και πως επηρεάστηκε από τα προγενέστερα συντάγματα της Γαλλικής Επανάστασης

https://ralleiapliroforiki.blogspot.com/2021/05/blog-post_17.html

Στο μάθημα των Γαλλικών, καλλιέργησαν τις γλωσσικές τους δεξιότητες μέσα από κείμενα που περιέγραφαν τον πίνακα και έδιναν στοιχεία για τη ζωή και το έργο του ζωγράφου καθώς και για την Ελληνική Επανάσταση και το ιστορικό γεγονός της Σφαγής της Χίου. Με αυτό τον τρόπο οι μαθητές /τριες ενίσχυσαν τις γνώσεις τους στην Ιστορία αλλά και τη Γαλλική Γλώσσα. 


Ακολουθεί το video που συνοψίζει τη δράση και που μοιραστήκαμε με το Γαλλικό Σχολείο του  Boursault:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου