Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

Εκπαιδευτικά Παιχνίδια

Ακολουθεί μια σειρά από προτάσεις εκπαιδευτικών παιχνιδιών για παιδιά.

Στο www.jele.gr θα βρείτε μια σειρά από εκπαιδευτικές δραστηριότητες για την Α, Β και Γ τάξη του Δημοτικού με βάση την ύλη του σχολείου.

http://www.bestunipi.eu/sites/all/egame/

Όλες οι δραστηριότητες είναι εμπλουτισμένες με ήχο και κίνηση και έξυπνους διαλόγους παρέχοντας ένα ευχάριστο περιβάλλον για τα παιδιά.



Μαθαίνω την Ευρωπαϊκή Ένωση παίζοντας
Το επιμορφωτικό πρόγραμμα B.E.S.T. (Bringing Europe to School Teachers) από το τμήμα Διεθνών κι Ευρωπαικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς που διεξάγεται στο πλαίσιο του προγράμματος Jean Monnet "Μαθαίνοντας για την Ευρωπαϊκή Ένωση στο Σχολείο", έχει στόχο "να φέρει την Ευρώπη στους Δασκάλους" και κατά συνέπεια στους μαθητές.
Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος δημιουργήθηκε ένα e-game που σκοπό έχει να γνωρίσουν τα παιδιά την Ευρωπαϊκή Ένωση παίζοντας. Χρησιμοποιώντας το μύθο της Αρπαγής της Ευρώπης από τον Δία και μέσα από 3 διαφορετικά επίπεδα δυσκολίας τα παιδιά μαθαίνουν για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το παιχνίδι μπορείτε να το βρείτε εδώ, ενώ περισσότερες πληροφορίες για το επιμορφωτικό πρόγραμμα υπάρχουν εδώ.

http://www.bestunipi.eu/sites/all/egame/
Πηγή: http://www.bestunipi.eu/






Οι πύργοι του Ανόι είναι ένα μαθηματικό παιχνίδι ή παζλ.  Ο θρύλος λέει ότι σε κάποιους Ινδούς κάποτε ανατέθηκε να μετακινήσουν 64 εύθραυστους δίσκους που βρίσκονταν σε έναν πάσαλο από τη μια τοποθεσία στην άλλη. Οι δίσκοι αυτοί είχαν διαφορετική διάμετρο. Ο βασικοί κανόνες που έπρεπε να ακολουθηθούν  ήταν:
  • ένας δίσκος να μετακινείται κάθε φορά
  • σε κάθε κίνηση να αφαιρείται ο πιο πάνω δίσκος και  να τοποθετείται σε έναν από τους άλλους 2 πασάλους
  • να μην τοποθετηθεί ποτέ ένας μεγαλύτερος δίσκος πάνω σε ένα μικρότερο.

Το μαθηματικό αυτό πρόβλημα αναφέρεται στο βιβλίο Πληροφορικής του Γυμνασίου. Η δραστηριότητα του βιβλίου που βρίσκεται εδώ θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε περισσότερο το μαθηματικό πρόβλημα.





Παιχνίδια και κουίζ για την Ευρωπαϊκή Ένωση



Παιχνίδια κατάλληλα για παιδιά 6-18 χρόνων στον ιστότοπο Europa. Μέσα από τα παιχνίδια τα παιδιά μαθαίνουν για την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ευρώ, για τις χώρες της ΕΕ, τα δικαιώματά μας και πολλά άλλα.







Traffic Education - Κυκλοφοριακή Αγωγή
Παίξτε κυκλοφοριακή αγωγή στον υπολογιστή σας κάνοντας κλικ εδώ! Η έκδοση σε flash βασίζεται στο επιτραπέζιο παιχνίδι της εταιρείας Δεσύλλας.
Σκοπός του παιχνιδιού είναι ο παίχτης να φτάσει στο χρωματιστό τετράγωνο δίπλα στο σπίτι που βρίσκεται ο επιβάτης, να τον παραλάβει και να τον μεταφέρει πίσω στο τετράγωνο έναρξης,





Περιβαλλοντικό Διαδικτυακό Παιχνίδι: Μειώστε την εκπομπή C02
 
Tο Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) στο πλαίσιο του έργου “10ACTION”, σας καλεί να συμμετάσχετε στην περιβαλλοντική δραστηριότητα: Μειώστε την εκπομπή CO2.
alt 














Η δραστηριότητα απαρτίζεται ουσιαστικά από 2 μεθόδους εξοικείωσης των μαθητών δημοτικού σε περιβαλλοντικά ζητήματα. Στη 1η μέθοδο οι μαθητές θα ανακαλύψουν το διαδικτυακό παιχνίδι: Μειώστε την εκπομπή CO2. Το διαδικτυακό παιχνίδι θα δώσει τη δυνατότητα στα παιδιά να αποκτήσουν γνώσεις σε θέματα όπως η προστασία του κλίματος, η εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια και γενικότερα ενός πιο οικολογικού τρόπου ζωής. Όλα αυτά θα παρουσιαστούν στα παιδιά με ένα διασκεδαστικό τρόπο. Το διαδικτυακό παιχνίδι μπορείτε να το βρείτε στη διεύθυνση: http://myenergysmarthome.eu




Παιχνίδια από το Οικοσκόπιο Kids
 

Το οικοσκόπιο (http://oikoskopio.gr/oikoskopio-kids/index.html ) είναι ένα διαδικτυακός τόπος από τη wwf, που παρέχει περιβαλλοντικές πληροφορίες για την Ελλάδα αλλά και πάρα πολλά παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους.
Στο οικοσκόπιο θα βρείτε παζλ, παιχνίδια μνημης, παιχνίδια λέξεων, παιχνίδια ερωτήσεων, και παιχνίδια με αντιστοιχίσεις. 






Αποστολή: Ρουάντα Ένα διαδραστικό παιχνίδι από την ActionAid
Το τμήμα Αναπτυξιακής Εκπαίδευσης της ActionAid Ελλάς παρουσιάζει διαδικτυακά το πρώτο παιχνίδι στρατηγικής, με θέμα την αναπτυξιακή βοήθεια και τίτλο Αποστολή: Ρουάντα.


Η Αποστολή: Ρουάντα, απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 10 ετών και άνω και προσφέρει μια πολύ καλή ευκαιρία για συνεργασία, μεταξύ μιας μικρής ομάδας παιδιών, ενός γονέα με το παιδί του, όπως επίσης αξιοποιείται ως εκπαιδευτικό υλικό στο σχολικό περιβάλλον. 
Το σενάριο του παιχνιδιού βασίζεται στην πραγματικότητα που βιώνουν οι άνθρωποι σε μια χώρα της Υποσαχάριας Αφρικής και τα αναπτυξιακά έργα που αναφέρονται ,αποτελούν παραδείγματα από το συνολικό έργο της ActionAid στη Ρουάντα.

Ο παίκτης του παιχνιδιού, ως εκπρόσωπος της ActionAid στη Ρουάντα, συνεργάζεται με τους κατοίκους και επιλέγει τα έργα, τα οποία θα αναπτύξουν την κοινότητα και θα βοηθήσουν στη βιωσιμότητά της. Η ανατροφοδότηση στις επιλογές του παίκτη έρχεται άμεσα, επομένως τον ενθαρρύνει στο να συνεχίσει ή τον βοηθά να προσαρμόσει τη στρατηγική του. Πρόκειται για μια δυναμική διαδικασία, που στόχο έχει να παρουσιάσει την αναπτυξιακή πορεία, να ευαισθητοποιήσει τους παίκτες σε θέματα της Υποσαχάριας Αφρικής και να δώσει ερεθίσματα για τη δημιουργία σκέψης ενεργού πολίτη.  Τέλος, όπως και στην πραγματικότητα, ο βαθμός δυσκολίας των αποφάσεων κλιμακώνεται, καθώς ο παίκτης προχωρά το έργο του στην κοινότητα, ενώ κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού του δίνονται πολλαπλές ευκαιρίες για βελτίωση ή αναθεώρηση της στρατηγικής του, μέσα από σύντομα βοηθητικά κουίζ.Το παιχνίδι προτρέπει κάθε παίκτη να συνεργαστεί ή να συμβουλευτεί τρίτους, για να πάρει αποφάσεις κι έτσι αποτελεί χρήσιμο μαθησιακό εργαλείο για μια σχολική τάξη. 

Το Αποστολή: Ρουάντα είναι σχεδιασμένο σε τεχνολογίες οικείες των παιδιών, τηρώντας όλες τις βασικές δομές διαδικτυακών παιχνιδιών στρατηγικής. Ο παίκτης μπαίνει σε ένα περιβάλλον προσομοίωσης τόσο των συνθηκών ζωής όσο και του περιβάλλοντα χώρου της Ρουάντας και έτσι έχει στη διάθεσή του όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται για να πάρει αποφάσεις και να δημιουργήσει ένα στρατηγικό πλάνο δράσης. Η παρουσίαση των προκλήσεων, που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της κοινότητας παρουσιάζονται κατάλληλα για παιδιά 10 ετών και άνω και ακολουθούν την πολιτική της ActionAid ως προς την αξιοπρέπεια των ανθρώπων και την αναζήτηση επίλυσης των δυσκολιών με μακροχρόνιο αποτέλεσμα.

 Η λίστα αυτή προέρχεται από το Εκπαιδευτικό ιστολόγιο 
Η λίστα ανανεώνεται συνεχώς. 
Η υπεύθυνη καθηγήτρια
Πετράκη Ευαγγελία

2 σχόλια: